Çözüm Odaklı bir Hikâye Fikri Önermek: Giriş
Bunu en iyi özetleyenler Op-Ed Projesi’ndeki arkadaşlarımız oldu. Her iyi fikrin cevaplaması gereken üç temel soru vardır:
Özellikle bu hikâye insanlar arasındaki daha geniş tartışmayla nasıl bağ kuruyor? Okurun hayatını nasıl etkiliyor? Daha geniş çerçeveler hangileridir?
Bu haberi ne vesileyle yapıyoruz? Bu hikâye neden geçen hafta ya da bir yıl sonra değil de bugün yazılmalı ve yayınlanmalı? Yıldönümlerini, tatilleri, trendleri, güncel olayları vs. düşünün.
Özgeçmişinizde hikâyeyi özellikle sizin yazmanızı gerektiren ne var? Güvenilirliğinizi inşa edin ve bunu hemen yapın.
Fakat açık söyleyelim, bu üç soru sadece temeli oluşturuyor; çözüm odaklı bir hikâye sunmak, çözüm gazeteciliği bazı editörler için hâlâ şüpheli olduğundan çok daha karmaşıklaşmıştır. Çözüm odaklı bir hikâye sunuyorsanız, özlü ve net görüşmeniz sırasında açıkça belirtmeniz gereken bazı noktalar şöyle:
Bunun derinlemesine araştırılması gereken bir tepki olduğuna dair şimdiden bulduğunuz göstergeler. Sağlam veriler, güvenilir kaynaklar gibi titiz bir araştırmaya daldığınız konusunda editörünüzü anında ikna edecek etkenleri düşünün.
Şimdiden üzerine gitmeyi düşündüğünüz tepkideki potansiyel sınırlamalar. Bu editörünüzü basit, şişirilmiş bir haber yazmayı planlamadığınıza ikna eder.
Röportaj yapmak için başvuracağınız çeşitli, dik başlı uzmanların kısa bir listesi. Akademisyenleri, yıllarca ön cephelerde çalışmış insanları, bir ürünü kullanan müşterileri vs. düşünün. Bu, editörünüzün ciddiyetinizi anlamasına, röportaj yaparken sadece iyi niyetlilerle görüşüp işi geçiştirmeye çalışmadığınız sonucuna varmasına yardımcı olur. you mean business when it comes to your reporting—you’re not planning on just interviewing the do-gooders and calling it a day.
Ve, elbette, aşırı basit meseleleri de unutmayalım: İmzanıza telefon numaranızı ve e-postanızı ekleyin. Daha önceden yazdıklarınızın linklerini eklediğinizden emin olun, böylece editör çalışmalarınızı hızlıca inceleyebilir. Ve eğer bir cevap almazsanız bir hafta içinde bir hatırlatma yollayın. Bütün editörlerin işi başından aşkındır ve çoğu nazik bir hatırlatmadan memnun olur.