basic toolkit cover image

Uneltele De Baza

Beginner
2 hours
FOR:
Journalists
What you'll learn

Principiile cheie ale jurnalismului de soluții. Ce este? Ce nu este? De ce este important? Și cum să se întâmple, de la idee la raportare până la povestea finalizată.

Translated in partnership with Transitions.

Welcome

Daca cititi acest ghid, inseamna ca sunteti – macar in acceptiunea generala a termenului – interesat de jurnalismul de solutii, si de felurile in care acesta poate sa va imbunatateasca abilitatile de a crea reportaje. Acest lucru este minunat, pentru ca, dupa parerea noastra, jurnalistii au numai de castigat atunci cand cauta raspunsuri pentru probleme.

O mare varietate de povesti interesante nu sunt tratate deloc. De ce? Domeniul jurnalismului a fost, în mod traditional, mai degraba refractar in a vedea cautarea de solutii drept un catalist legitim pentru investigatii. Unii reporteri si redactori se tem ca acest lucru ar putea fi perceput drept advocacy, activitati lipsite de seriozitate, sau care tin de domeniul relatiilor publice. Aici in cadrul Retelei Jurnalismului de Solutii -- the Solutions Journalism Network (SJN)—misiunea noastra este de a schimba aceasta perceptie. Definim jurnalismul de solutii drept o tratare riguroasa si cuprinzatoare a raspunsurilor adresate unor probleme sociale – rezultatul fiind reportaje folosind standarde jurnalistice de cea mai inalta calitate

Lucram deja cu o retea compusa din peste 170 de redactii si cu mii de jurnalisti pentru a demonstra ca jurnalismul de solutii facut cum trebuie nu contrazice scopului meseriei. Dimpotriva, poate fi o unealta utila în mainile unui reporter.

SJN a fost fondat de David Bornstein si Tina Rosenberg, reporteri cu experienta care scriu editorialul “Solutii” (Fixes) pentru The New York Times, si de Courtney E. Martin, o jurnalista si autoare care a inceput sa profeseze in domeniu exact în momentul in care jurnalismul se raspandea în mediul online. Cei trei au avut vieti cu traiectorii unice – trecand prin fermele din India, spitalele din Brazilia, si Ninth Ward, un cartier din New Orleans afectat de uraganul Katrina din 2005 – care i-a dus la aceeasi concluzie: lipsea un simt al competitiei sanatoase printre jurnalisti privind gasirea unor raspunsuri pentru problemele sociale la nivel global.

Vechiul mod de a gandi era ca vom sfarsi prin a face un compromis privind profesionalismul daca vom vorbi despre solutii. In calitate de jurnalisti, datoria noastra este sa ridicam o oglinda pentru a reflecta societatea. Daca nu reusim sa documentam numeroasele moduri in care diversi oameni si institutii incearca sa rezolve probleme – cu succes sau nu – atunci acesta reprezinta un esec profesional. Daca documentam doar problemele sistemului de invatamant, de pilda, si ignoram modelele care incearca sa imbunatateasca educatia, atunci nu prezentam un tablou complet.

Multi dintre noi au devenit jurnalisti din dorinta de a avea un impact, de a face lumea un loc mai bun. Dar sa aduci la lumina nedreptati nu este singurul mod de a avea un impact. Sa descoperi probleme este crucial, bineinteles, dar impactul creste daca, impreuna cu problemele, vorbim si despre modurile in care oamenii le rezolva. Reporterii din domeniul educatiei, de exemplu, produc articole la obiect si fara compromisuri despre cum scolile publice esueaza in a educa studentii saraci. Impactul acestor reportaje ar fi mai mare daca ar mentiona si cum unele scoli isi educa toti studentii, si cum reusesc asta. Acest gen de articole energizeaza cititorii, ascultatorii si telespectatorii. Schimba dezbaterile si politicile publice.

Oamenii nu se schimba doar pentru ca cineva le atrage atentia asupra problemelor lor. Trebuie sa stim ca schimbarea este posibila, si sa vedem modele despre cum sa o realizam. Societatiile functioneaza dupa acelasi principiu.

Acest Laborator de Invatare pentru Jurnalismul de Solutii a fost conceput pentru oricine doreste sa practice jurnalismul de solutii. Speram ca paginile ce urmeaza va vor fi de folos, fie ca sunteti un veteran al presei scrise care încearca sa-si reîmprospateze abordarea, un videojurnalist care doreste sa se reconecteze cu motivele care l-au determinat sa devina jurnalist, un student al facultatii de jurnalism care incearca sa-si defineasca o cariera în domeniu, sau oricare alt tipar profesional intermediar.

Laboratorul de Invatare le descrie utilizatorilor practicile jurnalismului de solutii inca de la primul pas, care este acela de a identifica un raspuns care merita investigat, pana la ultimul: captivarea cititorilor în momentul în care materialul este publicat. Dar nu este nevoie sa navigati acest manual de la cap pana la coada, ca pe un manual traditional. Puteti mai degraba sa selectati sectiuni care vi se par mai utile.  

Distilam structurile catorva articole reprezentative pentru jurnalismul de solutii, pentru a va ajuta în momentele de lipsa de idei. Prin intermediul trusei de unelte (Toolkit), veti gasi inregistrari video si exercitii interactive care aduc la viata jurnalismul de solutii; linkuri catre studii de caz si povesti ce pot fi folosite drept model din sectiunea noastra de Solutions Story Tracker; si legaturi catre alte resurse de pe pagina noastra web si din alte parti. De asemenea, am creat ghiduri special pentru reporteri specializati in domeniile educatiei, sanatatii, si problemelor iscate de violenta.

Privim acest document drept o munca in continua desfasurare, si speram ca si dvs. veti dori sa va angajati intr-un dialog cu noi. Orice sfat care ne ajuta sa ne imbunatatim resursele si sa le facem mai utile retelei în continua crestere de profesionisti din domeniu este binevenit.  

Speram sa auzim in curand de la dvs.!

“Acesta nu este jurnalism care aduce servicii în sensul traditional; este un jurnalism de investigatie riguros pana in cele mai mici detalii ale sale.”

Paul Edwards
Paul Edwards
jurnalist la Desert News