De ce Jurnalism de Solutii?
Teoria schimbarii care predomina in jurnalism este aceea ca atragerea atentiei asupra problemelor sociale va antrena reforme. Jurnalistii se comporta ca in povestea imparatului care era gol, expunand fapte rele, dar au un rol limitat dincolo de asta.
Noi credem ca aceasta teorie a schimbarii este insuficienta.
Este din ce in ce mai nepotrivit pentru jurnalisti pur si simplu sa ia nota de ceea ce nu merge, si sa spere ca societatea va crea legi mai bine, sau va oferi un control mai eficient. Problemele lumii sunt pur si simplu prea complexe si in schimbare constanta. Oamenii trebuie sa invete despre exemple credibile de raspunsuri la probleme pentru a simti ca sunt agenti puternici si cu discernamant, care pot forma o societate mai buna. In acest context, jurnalismul trebuie sa-si depaseasca rolul traditional, si sa puna accent mai mare pe raspunsuri bine adaptate la un rau cu cauze sociale adanci. Altfel ce rost ar mai avea practicarea jurnalismului de solutii?
Acesta este, pana la urma, pur si simplu jurnalism de calitate.
Ati remarcat poate ca sloganul nostru este “Povestea completa.” Suntem de parere ca jurnalismul de solutii adauga complexitate si acuratete jurnalismului in sens larg. Jurnalismul care nu reuseste sa ofere raspunsuri problemelor sociale ofera o viziune incompleta si partinica – o viziune care poate face rau societatii. Subliniind in mod constant problemele si ignorand raspunsurile la ele, jurnalistii ofera o impresie falsa ca oamenii nu au incercat sa faca anumite lucruri, sau ca nu stiu cum sa le faca mai bine.
Pe de alta parte, tipul de jurnalism ce se bazeaza pe solutii creste implicarea cititorilor.
Povestiile care se bazeaza pe solutii sunt adesea structurate in acelasi fel ca serialele de televiziune CSI sau House: cineva a ajuns la rezultate care merita atentia presei; ce au facut acestia spre deosebire de altii? Facuta cum trebuie, aceasta abordare a felului de a spune o poveste poate suscita si mentine atentia cititorilor. Povestiile bazate pe solutii au o sansa mai mare de vizibilitate pe retelele sociale. Aceasta este partial pentru ca ii fac pe ascultatori sa se simta puternici, ii implica mai tare, facandu-i mai putin apatici sau cinici despre o problema. Aceste descoperiri sunt sprijinite de cercetari din stiintele sociale, si de asemenea de cercetari pe care le-am sprijinit noi prin Engaging News Project.
Poate avea un impact.
Aratand cum diverse institutii abordeaza probleme, jurnalismul de solutii poate avansa discursul public. In loc de o abordare de tip “el spune ceva, ea spune altceva” in care cele doua parti nu se asculta reciproc, am gasit mai multe situatii in care jurnalismul orientat pe solutii poate duce la conversatii constructive si mai putin scindante. Oamenii nu se schimba pur si simplu pentru ca le atragi atentia asupra problemelor lor. Ei au nevoie de modele pentru schimbare – ca si societatile.