Cum stiu ca acesta NU este Jurnalism de Solutii?
Am ajuns la concluzia ca, pentru a explica ceea ce este jurnalismul de solutii, este de multe ori eficient sa oferim exemple de ceea ce nu este. Iata sapte tipuri de impostori care trec drept jurnalism de solutii intalniti in mass media.
Venerarea unor Eroi
Acestea sunt reportaje care sarbatoresc sau glorifica un individ, de multe ori fara sa explice ideea pe care acel individ o exemplifica. In loc sa vorbeasca despre meritele unei abordari pe care o foloseste acel individ, articolul ar putea pur si simplu sa laude decizia acelei persoane de a parasi un serviciu bine platit pentru a salva lumea.
Glontul de Argint (expresie in limba engleza care se refera la o solutie simpla si miraculoasa pentru o problema complicata)
Aceste tipuri de reportaje sunt des intalnite in sectiunile de tehnologie si inovatie. Ele descriu noi dispozitive in termeni superlativi, referindu-se, de pilda, la tehnologii “care pot salva vieti.” O alta mentiune importanta: banii sunt uneori considerati un glont de argint.
Favoare pentru un prieten
Puteti uneori identifica acest impostor deoarece singurul ton sau cel predominant este acela al unui profil al unei organizatii. La fel ca si in cazul glontului de argint, nu are prea multe indicatii sintetizate intr-un paragraf de confirmare privind ceea ce este – ca de pilda, despre dezavantajele succesului – si pare un material de PR prost deghizat in altceva.
Think Tank
Jurnalismul de opinii poate explora solutii atata timp cat contine reportaje reale despre raspunsuri existente la unele probleme, si despre impactul lor. Dar “jurnalismul de think tank” se refera la jurnalismul care propune solutii care nu exista inca.
Activistul Instant
Multi oameni cred, atunci cand vad expresia “jurnalismul de solutii,” ca promovam materiale care cer din partea cititorilor sa faca click pe un buton la sfarsit, si sa doneze cinci dolari pentru o cauza. Acest tip de povesti ofera o pledoarie bazata pe argumente emotionale, si apoi cer sprijin pentru o cauza specifica, drept modalitate de a “rezolva” aceasta problema.
Gandul care apare dupa
Acesta este un paragraf sau o parte auditiva la sfarsitul unei povesti descriind o problema care lauda in mod superficial eforturile de a o rezolva. Solutiile nu sunt evaluate intr-un mod cu adevarat serios, ci mai degraba ca un gand care apare dupa ce povestea s-a incheiat.
Ceva care incalzeste sufletul
Acest gen de jurnalism este ciudat si de unica folosinta. Apare de multe ori la sfarsitul buletinului de stiri de seara sau de sarbatori, sub forma unui copil care vinde limonada sau a unei persoane in care a construit un scaun cu rotile pentru un purcel sau iubit. Acesta transmite cititorului mesajul ca in lume sunt oameni buni care fac lucruri bune, dar nu intra in detalii privind problemele structurale pe care jurnalismul de solutii incearca sa le adreseze.