Introducere

Prietenii nostril de la The Op-Ed Project au reusit sa vina cu cea mai buna lista de elemente necesare. Mai precis, fiecare propunere de articole trebuie sa raspunda la trei intrebari de baza:

1
Si ce daca?

Care este legatura dintre aceast material in particular, si discutia mai mare asupra subiectului pe care o au altii? Ce impact are asupra vietilor cititorilor? Care sunt niste contexte mai largi in care se poate incadra?

2
De ce acum?

Care este valoarea sa ca stire? De ce ar trebui scrisa si publicata aceasta poveste acum, si nu saptamana trecuta, sau peste un an? Legat de asta, ganditi-va la aniversari, trenduri, evenimente curente, etc.

3
De ce eu?

Ce aspect din povestea dvs. de viata va face calificat in mod deosebit sa scrieti aceasta poveste? Stabiliti-va credibilitatea, si faceti-o repede.

Dar, pentru a fi realisti, aceste trei intrebari sunt doar fundatia; sa sugerati o poveste orientata spre solutii devine cu atat mai complexa pentru ca solutiile inca par suspecte unor redactori. Daca trimiteti o poveste orientate spre solutii, iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le accentuati in corespondenta dvs. in mod cat mai clar si concis:

Indicatori pe care i-ati gasit deja arata ca acest raspuns merita sa fie investigat mai departe. Ganditi-va la date brute, mai multe surse credibile, si alte lucruri care il ajuta pe un redactor sa vada imediat ca v-ati implicat intr-o investigatie riguroasa.

Orice limite potentiale ale raspunsurilor pe care le vedeti deja. Acest lucru il va ajuta pe redactor sa inteleaga ca nu aveti de gand sa scrieti un articol superficial.

O lista scurta a unor experti pe care i-ati putea consulta pentru interviuri. Ganditi-va la persoane din mediul academic, care au lucrat timp de mai multe ani in domeniu, clienti care folosesc un produs, si altii. Aceasta lista ajuta redactorul sa ajunga la concluzia ca sunteti serios in privinta propunerii—si ca nu o sa va limitati la intervievat persoane care fac ceva bine, si apoi sa incheiati articolul.

Si, bineinteles, nu uitati lucrurile foarte de baza: sa va includeti numarul de telefon si adresa de e-mail in semnatura dvs, impreuna cu linkuri spre articole pe care le-ati scris, pentru ca redactorul sa poata sa va evalueze repede munca. Si contactati din nou acea persoana dupa o saptamana daca tot nu ati primit un raspuns. Multi redactori au mai mult de munca decat pot face la un moment respectiv, asa ca apreciaza un mesaj politicos care sa le reaminteasca de propunerea pe care ati trimis-o.

“Vrem sa ne asiguram ca materialele pe care le producem au un potential dovedit de a functiona, sau sunt foarte promitatoare in sensul de a oferi ceva care sa aiba impact. Posibilitatea de a masura impactul este un factor-cheie. Aceleasi criterii pe care le cereti de la un filantrop - fondator sau de la un investitor de impact cautand o intreprindere potentiala cu care ar dori sa colaboreze. Pare promitatoare aceasta idee? Experientele sale o prezinta ca pe o investitie sigura? A crescut in mod substantial? Realizarile sale pot fi replicate cu succes si in alta parte? Caut din ce in ce mai mult povesti care au mai multa textura, si nu un consens ca aceasta este abordarea cea mai buna.”

Fred de Sam Lazaro portrait
Fred de Sam Lazaro
Under-Told Stories, PBS