Cum puteti integra jurnalismul de solutii in munca de redactie?
Sunteti gata sa aduceti jurnalismul de solutii in redactia dvs. intr-un mod sustinut? Iata unele din cele mai bune obiceiuri in acest sens, care au fost culese de pe urma colaborarii Retelei de Jurnalism de Solutii cu mai multe redactii:
Anticipati si adresati prejudecati
Ideea jurnalismului de solutii rezoneaza imediat cu multi jurnalisti. Dar altii sunt derutati de aceasta abordare, sau chiar de termenul de jurnalism de solutii; acestia se ingrijoreaza de rezonantele care amintesc de sustinere (advocacy), strategii de relatii publice, si “stiri bune” si lipsite de substanta. Altii pur si simplu nu se simt confortabil incercand ceva nou.
Laboratorul de Studiu al SNJ doreste sa va pregateasca sa indepartati aceste prejudecati despre jurnalismul de solutii. Pentru si mai multa “munitie,” vizitati Harta Articolului Bazat pe Solutii, sau aplicati pentru un workshop care sa fie tinut in redactia dvs.
Fiti pregatiti sa reexaminati subiectele prioritare despre care alegeti sa scrieti
Problemele urla, in timp ce solutiile soptesc. Multe articole orientate asupra problemelor – avioane care se prabusesc, atacuri armate in scoli, epidemii medicale, chiar si o teava de apa care s-a spart – sunt evidente; si cer sa se vorbeasca despre ele. Citatele sunt adesea usor de gasit. Povestile orientate de solutii, insa, sunt arareori stiri de actualitate, desi pot fi prezentate drept concluzia unor evenimente de actualitate. La fel cum se intampla cu multe reportaje bazate pe spirit intreprinzator, raspunsurile care merita sa fie aduse la cunostinta publicului risca sa nu fie deloc cunoscute daca reporterii nu le scot la iveala si le investigheaza.
Pentru redactorii interesati in jurnalismul de solutii, intrebarea este cand sa investeasca resursele putine ale unei redactii in astfel de povesti. In cele din urma, inseamna confruntarea cu intrebarea: care sunt cele mai relevante, cele mai valoroase povesti pe care le putem aduce in fata publicului? Ce lipseste din conversatia publica? Si ce povesti sunt publicate doar pentru ca am tratat acele subiecte dintotdeauna?
Presiunea pe care lipsa resurselor o pune asupra jurnalismului din ziua de astazi impinge multi redactori sa regandeasca presupunerile de baza privind subiectele despre care trebuie sa scrie. In termeni practici, asta inseamna sa puneti intrebari ca: este intr-adevar necesar sa vorbim inca o data despre ultima sedinta a sindicatului scolar - sau reporterul nostru ar putea sa-si petreaca timpul in mod mai productiv examinand felul in care scolile schimba felul in care abordeaza abaterile disciplinare? Sau: este necesar sa ne concentram pe cel mai recent incident armat in scoli—sau mai bine sa trimitem reporterul nostru in orasul vecin care are o abordare eficienta privind reducerea violentei armate, care pare sa functioneze?
Cautati campioni
Identificati redactori sau autori care isi pot incuraja, in mod sistematic, colegii sa se intrebe: “Pot privi aceasta poveste din unghiul solutiilor potentiale? Cine reuseste sa trateze mai bine aceasta problema?” Gasiti oameni care isi doresc intr-adevar sa aduca jurnalismul de solutii intr-o redactie. Motivati-i sa pastreze elanul initial, chiar si sub amenintarea zilnica a termenelor-limita. Daca este posibil, numiti “campioni” in fiecare birou a caror indatorire sa fie accea de a pune in mod regulat aceste intrebari. Cu timpul, pe masura ce reporterii castiga experienta cu jurnalismul de solutii, acest obicei se va transforma in reflex, si reporterii vor incepe sa puna, in mod instinctiv, intrebari la care nu se gandisera inainte, transformandu-se in mod natural in mentori si surse de idei pentru cei din jur.
Propuneti o poveste sau o serie de povesti
Este util sa aveti mai multe idei de articole relevante si imediate la indemana in momentul in care introduceti jurnalismul de solutii personalului unei redactii. In mod ideal, aceste idei ar trebui sa puna in valoare potentialul pentru jurnalismul de solutii de a cladi ceva trainic pornind de la baza unor subiecte predilecte pentru acea publicatie. Ideea este aceea de a face sa avanseze discutia din faza ipotetica in cea operationala- de la “Ar trebui sa practicam jurnalismul de solutii?” la “Cum ramane cu aceasta poveste?” Explicati cum o poveste anume poate sa acopere o lacuna in aria dvs. de acoperire. Intrebarile care urmeaza: Cine va lucra asupra ei? Care este strategia pentru retelele sociale? Incurajati jurnalistii sa vina cu propuneri pentru articole orientate spre solutii, dar nu asteptati pana atunci pentru a pune in practica aceasta abordare.
Cautati deschideri
Pe masura ce un eveniment se desfasoara, iar reporterii vin la dvs. cu idei si planurile editoriale capata forma in sedintele zilnice de redactie, fiti atenti la sansele de a aduce unghiul solutiilor in felul de tratare a subiectelor. Simpla intrebare, “are aceasta problema un unghi privind solutiile?” poate foarte usor si repede sa indrepte conversatia editoriala spre o strategie noua mai bogata si mai productiva.
Propuneti obiective specifice
In calitate de redactor, cel mai usor mod de a integra solutii in munca dvs. este sa ii rugati pe reporteri sa o faca, si sa le acordati timp pentru asta. Fiti explicit privind rezultatele la care va asteptati. Poate ca acestea sunt cel putin un articol orientat spre solutii publicat in fiecare luna, sau faptul ca fiecare reporter sa includa intrebarea “Cine face mai bine acest lucru?” in cadrul unei investigatii.
Puneti in valoare reportajele de calitate bazate pe solutii
Redactorii pot de asemenea sa sprijine acest obicei prin moduri de recompensare a jurnalistilor care produc jurnalism al solutiilor de calitate. Recompensele pot fi atat de simple precum felicitari pentru slujba bine facuta, publicarea unui articol pe prima pagina, sau recunoasterea in cadrul unei redactii pentru jurnalistii care ii ajuta pe altii sa vada moduri creative de a trece peste obiceiuri vechi cand lucreaza la materialele lor.
NOTA IMPORTANTA!
Nimic din cuprinsul acestui curs nu intentioneaza sa faca procesul sa para usor. Impunerea unei schimbari in cadrul unei organizatii este un proces cunoscut pentru dificultatea sa. Reviste academice intregi sunt dedicate incercarii de a intelege de ce oamenii opun rezistenta schimbarii. Combinat cu un mediu jurnalistic aflat in schimbare, unele credinte rigide despre rolul jurnalistilor, si presiuni puternice din partea deadline-urilor, si este usor de vazut de ce implementarea chiar si unei schimbari modeste in cadrul unei redactii poate fi dificila. Dar, inarmati cu noile cunostiinte, sunteti bine echipati pentru a pune bazele unei activitati robuste, bazate pe solutii, in redactia dvs.