Povestile reusite despre solutii...
....Se concentreaza mai mult pe ce se intampla decat pe persoana care face acel lucru.
Articolele bune din domeniul jurnalismului de solutii trebuie sa aiba personaje, la fel ca orice poveste. Dar in cazul acesta, munca in sine este personajul principal.
...Raspund la multe intrebari de tip “cum”
Pe langa cele cinci intrebari de baza ale jurnalismului (cine, ce, cand, unde si de ce), intrebati de asemenea “cum?”Aceasta intrebare duce la detaliile efective despre cum se intampla schimbarea. David Bornstein, fondatorul SJN, explica: “Atunci cand intervievam persoane pentru cartea mea ‘Pretul unui vis: Povestea lui Grameen Bank, aveam o lista de 60 de intrebari despre ‘cum.’ Cum ati finantat ideea? Cum v-ati dat semana ca oamenii isi vor putea plati imprumuturile bancare? Cum v-ati hotarat ca grupurile pe care le creati sa aiba cinci membri? Cum ati reactionat atunci cand mullahii au intimidat cumparatorii?”
...Nu va sfiiti de la a intra in detalii.
Cand Peg Tyre wrote a scris “Revolutia Scrisului” care explora felul in care un curriculum bazat pe scris a dus la o imbunatatire semnificativa a rezultatelor de la examenele scolare intr-un liceu din Staten Island, una din unitatile administrative ale orasului New York, redactorii sai de la publicatia The Atlantic au fost ingrijorati in mod initial ca nivelul de detaliu pe care dorea sa il includa era prea mare, si ca ar fi descurajat cititorii. “Nu era deloc cazul,” Peg a raspuns. “Ci dimpotriva, era mai degraba ca serialul de televiziune ‘House,’ unde detaliile sunt ceea ce aduce povestea la viata.” Am observant in cazul articolelor orientate pe solutii ca detaliile de multe ori adauga interes si credibilitate.
...Plasati personajele in scene care sa le puna in valoare.
Povestiile orientate spre solutii tind sa se concentreze mai putin pe calitatile intrinseci ale personajelor (ca de pilda altruismul sau curajul), si mai mult pe munca personajului. Aratati un personaj in timp ce acesta incearca sa rezolve o problema, chiar si atunci cand esueaza. Aratati rezultatele pe care le obtineti, si cum acestea sunt diferite de ceea ce fac altii. Aratati ce este de invatat din toata povestea. Acest lucru are beneficiile suplimentare de a oferi scene dinamice si o parte narativa puternica.
...Mentineti interesul cititorului cu ajutorul tensiunii narative.
Orice material bun are nevoie de tensiune, dar aceasta nu trebuie sa vina in mod direct de la o confruntare dintre doua parti, asa cum este optiunea de baza si cea mai raspandita in mass media zilelor noastre. Intr-o poveste orientata spre solutii, tensiune se afla arareori in intrebarea: “oare vor reusi?” Succesul sau esecul este deseori implicat inca de la inceputul articolului. Tensiunea vine mai degraba din intrebarea, “cum vor reusi sa rezolve aceasta problema cu care atat de multi s-au confruntat? Cum vor reusi sa depaseasca obstacolele, si care va fi abordarea lor?”