Cum stiu ca acesta este Jurnalism de Solutii?
Iata cinci criterii de aplicat in momentul in care scrieti sau sunteti producatorul unui reportaj orientat pe solutii. Nu fiecare poveste va putea indeplini toate aceste criterii, iar acest lucru este in regula – dar speram ca aceasta lista va putea sa va inspire felul de a gandi:
Testul aciditatii (referinta la testele care se fac pentru a determina aciditatea unei solutii chimice): Daca articolul nu descrie un raspuns, atunci nu este jurnalism de solutie. Acel raspuns ar trebui sa fie explicat in contextual problemei pe care incearca sa o adreseze. Prin documentarea cauzelor problemei se va clarifica posibilitatea unei solutii care sa poata sa creeze impact si o parghie de manevra.
O poveste reusita a solutiilor intra in detaliile modului in care trebuiesc rezolvate problemele, investigand intrebari de genul: ce modele au succes in a imbunatati rezultatul procesului de educatie, si cum functioneaza acestea de fapt? Naratiunea este propulsata de rezolvarea problemei, si tensiunea se afla in dificultatea inerenta de a rezolva orice problema.
Jurnalismul de solutii are la baza idei – dar ca orice fel de jurnalism de calitate, decizia privind ceea ce functioneaza si ce nu este sprijinit, acolo unde este posibil, de rezultate. Pentru ideile aflate in stadiul incipient, unde singura “dovada” este constituita din afirmatiile observatorilor credibili, cheia este sa nu faceti afirmatii exagerate.
Ceea ce face jurnalismul de solutii convingator este descoperirea – calatoria care aduce cititorul sau telespectatorul la o concluzie asupra felului in care functioneaza lumea, si, poate, si a felului in care ar putea fi facuta sa functioneze mai bine.
Nu exista solutii perfecte pentru nicio problema sociala. Fiecare raspuns are exceptii, limite, si riscuri. Jurnalismul de solutii facut cum trebuie nu se sfieste sa prezinte aceste imperfectiuni.